ΣΕΙΡΕΣ

"Έρημη χώρα": Ο ψυχικός μας κόσμος που αγριεύει και θεριεύει

Δημοσίευση: 16 Δεκ. 2023, 19:19
Συντάκτης:

Σύνοψη: Όταν η Εύα, μια μικρή Ελληνορουμάνα που έχει πρόβλημα με την ομιλία, χάνει την ίδια μέρα και τους δυο της γονείς σε δυστύχημα, ο Λουκάς, ο ερημίτης ρατσιστής παππούς της που δεν την έχει δει ποτέ, είναι ο μόνος Έλληνας συγγενής της που μπορεί να αναλάβει την κηδεμονία της, αλλά εκείνος την αρνείται πεισματικά.

<a href="/nea/responder-season-2-horis-ekptoseis-sto-apotelesma/69939">"The responder" season 2: Χωρίς εκπτώσεις στο αποτέλεσμα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"The responder" season 2: Χωρίς εκπτώσεις στο αποτέλεσμα

Την άγνωστη τύχη της Εύας αναλαμβάνει τότε η Μαρίνα, μια κοινωνική λειτουργός με διαλυμένη οικογένεια, που αποφασίζει να παλέψει με τον Λουκά και το παρελθόν του, αναγκάζοντας έτσι εκείνον αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά τη σωτηρία τους.

Άποψη: Έρημη Χώρα είναι ο τίτλος μιας από τις πιο διάσημες ποιητικές συλλογές του Τ. Σ. Έλιοτ και γενικότερα της μοντέρνας ποίησης, ένα έργο αμφίσημο και αντιφατικό ανάμεσα στην γονιμότητα και την ερημιά του τίτλου.

Η Έρημη Χώρα είναι επίσης η πρώτη σειρά-παραγωγή του Ertflix που προβάλλεται αποκλειστικά στην πλατφόρμα της ΕΡΤ. Μια μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων του Γιώργου Γκικαπέππα που είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και σε μια άλλη σειρά της ΕΡΤ, το Βραχιόλι της Φωτιάς, έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ πλέον είναι διαθέσιμη στο Ertflix.

Έρημη Χώρα είναι ο τόπος που βρίσκεται εντός μας. Η ψυχή μας, ο ψυχικός μας κόσμος που αν τον αφήσουμε απότιστο αγριεύει και θεριεύει. Ένα 11χρονο κορίτσι και ένας 70χρονος παππούς αποτελούν δύο αντιθετικούς και συγκρουόμενους πόλους. Ο παππούς αρνείται την εγγονή του λόγω του ρατσισμού του και κυρίως επειδή δεν έχει φροντίσει την συναισθηματική του νοημοσύνη, το πώς αλληλοεπιδρά με τους ανθρώπους.

Μια ματιά βαθιά ανθρωποκεντρική που προσπαθεί να κατανοήσει όλους τους ήρωες της. Ακόμα και ο Λουκάς δεν γίνεται αντιπαθής ως εκπρόσωπος του Απόλυτου Κακού, αλλά μια προσωπικότητα που όσο και αν διαφωνείς ή δεν καταλαβαίνεις την ακρότητα της σκέψης, νιώθεις τα μονοπάτια της λογικής του και της πορείας ζωής του.

Ένα οικογενειακό δράμα στην ελληνική επαρχία, την οποία δεν δείχνει ούτε με την ματιά του folklore ούτε με μια χίπστερ αθηνοκεντρική προσέγγιση όπως έχουμε δει πρόσφατα τέτοια παραδείγματα, αλλά εστιάζοντας στον ανθρώπινο παράγοντα και στην έρημη χώρα που δημιουργείται τόσο κοινωνικά όσο και ατομικά στον καθένα. Σιγά σιγά ο Λουκάς με την βοήθεια ενός βιβλίου θα εντοπίσει τους λόγους της δικής του ερήμωσης και θα διαπιστώσει κάτι βασικό: πόσο υπεύθυνος είναι για την δική του ερήμωση/μοναξιά…

Μια πολύ προσεγμένη παραγωγή, καλογυρισμένη με ωραία φωτογραφία του Βασίλη Μουρίκη και με πολύ καλό καστ από τον Γιώργο Κέντρο και την Δανάη Σκιάδη μέχρι τον Γιώργο Καραμίχο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη που ο καθένας προσθέτει το δικό του στοιχείο στον ρόλο του και ο κάθε ρόλος την δική του ψηφίδα σε αυτήν την ωραία, μοντέρνα μίνι σειρά που φέρνει λίγο τον αέρα των μοντέρνων νέο-γουέστερν της αμερικάνικης τηλεόρασης για να τον προσγειώσει και προσαρμόσει στην ελληνική επαρχία.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 16 Δεκ. 2023, 19:19
Ενημέρωση: 16 Δεκ. 2023, 19:27
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos